Risicomanagement: wie is aansprakelijk bij een vervuilingsincident? (22-08-2017)

22 aug

Risicomanagement: wie is aansprakelijk bij een vervuilingsincident? (22-08-2017)

Een vervuilingsincident kan de beste bedrijven overkomen, ondanks alle inspanningen van risicomanagers en steeds strengere milieuwetten. Hoe beheer je bedrijfsmatige milieurisico’s? Kun je je tegen de gevolgen van een milieuramp verzekeren?

Afgelopen zomer werd de kust van County Antrim Noord-Ierland vervuild met diesel. Machinebouwbedrijf Caterpillar haalde de krantenkoppen als veroorzaker. Maar volgens Caterpillar was de diesel via een groter lek op hun locatie terechtgekomen in een noodafvoer die in zee uitmondt.

“De meeste bedrijven voeren een prima milieubeleid”, aldus Nicky Eury, directeur bij milieu- en gezondheidsadviesbureau Ramboll Environ, “Maar menselijke nalatigheid en infrastructuurproblemen zijn hardnekkig.” Bij onverwachte en acute vervuiling is het uiteraard moeilijk om risico’s in kaart te brengen. “Problemen die door vervuiling in het verleden veroorzaakt worden, zijn wat gemakkelijker te voorspellen”, vertelt Eury.

Aansprakelijk voor vervuiling uit het verleden
Vervuiling door een oorzaak uit het verleden kan voor onaangename verrassingen zorgen. Zo werden er eens sporen van oplosmiddelen gevonden op de plek waar een nieuw pand werd gebouwd. De bron van de vervuiling bleek een drukkerij te zijn geweest, die twintig jaar eerder op die plek gevestigd was. Omdat de oorspronkelijke vervuiler niet meer te vinden was, werd de huidige eigenaar van de grond voor € 300.000 aansprakelijk gesteld.
‘Je reputatie krijgt een flinke knauw als je het gesprek van de dag bent op social media’
“Sommige klanten denken dat als er in het verleden nooit iets gebeurd is, er in de toekomst ook niks mis kan gaan. Dan moet je je afvragen of die bedrijven wel aan risicobeheer doen”, zegt Robert Latimer, specialist op het gebied van milieurisico’s bij Chubb. “Bij Chubb handelen we veel verschillende incidenten af. Van incidenten bij kleinschalige fabrieken tot miljoenen kostende schoonmaakoperaties in diverse industriële sectoren.”

Zelfstandige polis voor milieuaansprakelijkheid
Als het mis gaat, kan de afhandeling van een incident een lang en moeizaam proces zijn. Het onderzoek door toezichthouders brengt aanzienlijke juridische kosten met zich mee. Latimer raadt bedrijven aan om bestaande verzekeringspolissen te checken. “De dekking voor milieuaansprakelijkheid is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Polissen dekken nu schades die eerder misschien niet gedekt waren, ze zijn kosteneffectiever en beter toegesneden op de klant. Als we een aantal recente incidenten bekijken, zien we dat een zelfstandige polis voor milieuaansprakelijkheid beter is dan traditionele schade- en aansprakelijkheidsverzekeringen.”
Robert suggereert daarnaast dat bedrijven het best in zee kunnen gaan met een verzekeraar die een solide crisisrespons biedt. “Je reputatie krijgt een flinke knauw als je het gesprek van de dag bent op social media. En als toezichthouders onderzoek naar je doen. Milieuschade leidt ook vaak tot reputatieschade. Bedrijven moeten erop letten dat dit ook onder de dekking valt.”
(Bron: AM-signalen 22-08-2017)