Tot 200 miljoen euro schade door met asbest vervuild grit (06-11-2017)

6 nov

Tot 200 miljoen euro schade door met asbest vervuild grit (06-11-2017)

Onderhoudsbedrijven gaan minstens tussen de 160 en 200 euro miljoen schade lijden door het schandaal met het door asbest vervuilde straalgrit.  Okke Spruijt, directeur van brancheorganisatie Koninklijke OnderhoudNL maakte dit zaterdagavond bekend bij EenVandaag. Het gewraakte straalmiddel werd aan zo’n 140 onderhoudsbedrijven in Nederland geleverd.

Begin vorige maand maakt het Papendrechtse bedrijf Sibelco bekend dat het asbest had aangetroffen in het straalmiddel Eurogrit. Silbelco riep het grit terug en adviseerde het niet meer te gebruiken. Uit nader onderzoek bleek dit al in ruime mate te zijn gebeurd, onder meer bij onderhoud aan de Willemsbrug in Rotterdam en bij Tata Steel in IJmuiden.

Werk ligt stil
Directeur Okke Spruijt van OnderhoudNL gaat uit van een schade van 160 tot 200 miljoen euro, een bedrag dat volgens hem nog verder op kan lopen als de loondoorbetaling aan de werknemers van onderhoudsbedrijven wordt meegerekend. Bij veel van deze bedrijven ligt er werk stil door het asbestschandaal.
(Bron AM signalen, 06-11-2017)

Opmerking Weijers Bedrijfscontinuïteit:
Het komt steeds meer voor dat bedrijven met middelen werken die achteraf gevaarlijke bestandsdelen bevatten. Resultaat is dat de getroffen bedrijven met een enorme schadelast komen te zitten en imago schade (kunnen) oplopen. Is dat allemaal te voorkomen? Naar mijn mening niet.
Het is daarom raadzaam om scherp te blijven met welke (vreemde) materialen u werkt en ervan bewust te worden wat de financiële schade (naast de imago schade) zou kunnen zijn. Neem daarom preventieve maatregelen.
Weijers Bedrijfscontinuïteit kan u daarbij ondersteunen.