Fietsendief hengelt buit steeds vaker binnen via het dak (20-11-2017)

20 nov

Fietsendief hengelt buit steeds vaker binnen via het dak (20-11-2017)

Het scenario lijkt rechtstreeks afkomstig uit Hollywood maar voor steeds meer Nederlandse fietshandelaren is het een harde realiteit. Inbrekers slaan steeds vaker hun slag via het dak van fietsenwinkels om zo het alarm te omzeilen. Volgens Invizi is er sinds begin dit jaar sprake van een ware hoos aan fietsenhengelaars.

Volgens Invizi (leverancier van beveiligingscamera’s) zijn dit jaar zijn fietsenzaken in Zaltbommel, Dalen, Meerkerk, Elshout en Delfzijl samen voor enkele honderdduizenden euro’s gedupeerd door de dakfietsdieven. De dieven sneden hierbij de dakbedekking open en hengelen met touw en haak de kostbare buit naar boven om zo het alarmsysteem te omzeilen. “De dieven bestelen voornamelijk speciaalzaken die topklasse racefietsen verkopen. De dakmethode bleek zelfs zó succesvol, dat ze bij enkele zaken meerdere malen achtereen hebben toegeslagen. We hebben het dus over een zeer actueel en reëel risico”, aldus Ton Bok van Invizi.

Fietsen op het dak
Berichten in de media over de inbraken bevestigen het beeld dat Invizi schetst. Bij fietsenwinkel Brouwer Bikes in Meerkerk (Zuid-Holland) werd in juni ingebroken, zo meldt de lokale krant. Daarbij ging het alarm echter af waardoor de daders moesten vluchten. Toen de politie kwam stonden en al tien nagelnieuwe fietsen op het dak, klaar om meegenomen te worden.
Een maand later was het raak bij een fietsenwinkel in Elshout (Noord-Brabant). Er werden in juli meerdere dure fietsen gestolen met een totale waarde van rond de € 30.000. Het overkwam Cycle Centre 5311 uit Zaltbommel in het afgelopen jaar al drie keer, zo meldt het Brabants Dagblad.

Beperkte bewegingen
Volgens Bok zijn er verschillende redenen waarom inbrekers steeds vaker het dak op gaan. “Deels heeft het er mee te maken dat de voordeur wel steeds beter beveiligd is bij fietsenwinkels. Maar inbrekers weten ook dat ze eenmaal in de winkel vaak hun slag kunnen slaan. Beperkte bewegingen signalen bewegingsmelders niet. Dus kun je via een gat in het dak rustig wat fietsen naar boven takelen.”

Opsporing via camerabeelden
Het alleen aanbrengen van bewakingscamera’s volstaat volgens hem niet. “Opsporing naderhand via camerabeelden is vaak lastig, wat ook blijkt uit programma’s als Opsporing Verzocht. Als camera’s iets signaleren moet dat bij de politie of een beveiligingsbedrijf belanden zodat er direct actie op kan worden ondernomen. En liefst voordat er een inbraak plaatsvindt. Als uit camerabeelden blijkt dat iemand om twee uur ’s nachts bij je bedrijf naar binnen kijkt, weet je dat er iets niet klopt.
(Bron: AM signalen 20-11-2017)

Opmerkingen Weijers Bedrijfscontinuïteit:
Camerabeelden: Het blijkt dat de meeste aangekochte camera’s een slechte beeldresolutie opleveren. Gevolg: De dieven zijn onvoldoende herkenbaar. Advies is dus: koop goede kwaliteit, of koop niets.
Is hier wat tegen te doen, anders dan camera’s plaatsen. Zeker wel, maar als een inbreker echt naar binnen wil, zal dat zeker lukken (zeker de ‘professionals’).
Wilt u meer weten? Neem contact met ons op.
(en nee, Weijers Bedrijfscontinuïteit heeft geen enkele binding met Invizi).